Модерни диети: как работят и кои могат да бъдат опасни 3

Особености на разделното хранене и режимите за детокс и според кръвната група

06 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Да си възвърнеш добрата форма бързо - за отпуската или за важно събитие… Тогава диетите ни се струват добро решение, защото обещават резултати с минимум усилия. Млечна? Японска? Плодова? Като всяка друга модна тенденция, и диетите бързо влизат и излизат от живота ни и една от тях заменя друга, защото някой е казал, че е по-ефективна… Но всички те имат обща черта – някакъв трик, който обещава да реши проблема с наднорменото тегло. Този трик е винаги „нов“, „уникален“ и различен от предишните.

Тук ви представихме някои особености на нисковъглехидратните и нискомаслени диети, а също и тези, основани на малко калории, сега продължаваме с други разпространени по света хранителни режими.

Диети, основани на разделното хранене

 

Примери: диетата Хей, разделното хранене на Монтиняк, диетата Fit for Life, програмата „90 дни“.

 

Разделното хранене е метод, разработен преди над сто години, по-точно – през 1904 г. от американския лекар Уилям Хей, и оттогава търпи леки видоизменения. Основното в него обаче си остава – не се консумират едновременно въглехидрати и белтъчини.

Да отдадем дължимото на д-р Хей: разработвайки тази система, той мисли повече за здравето, а не толкова за отслабването, но неговата концепция не е подкрепена научно. Човешката храносмилателна система може да приема продукти във всякакви съчетания, освен това в отделните продукти могат да се съдържат и въглехидрати, и протеини, например в млякото и хляба.

Така че тези, които са успели да отслабнат благодарение на разделното хранене, може би просто са яли по-малко от обичайното. Днес понятието разделно хранене се възприема по-широко – като меню, в което е нужно да се избягват несъвместими продукти, но, така или иначе, тази теория няма достатъчна обосновка и трудно се спазва в продължение на дълго време.

Диета според кръвната група

Това е един от най-странните подходи към поддържането на стройна фигура и няма никаква научна основа. Всички продукти се делят на полезни и вредни в зависимост от това каква кръв тече във вените на конкретния човек.

Американският лекар натуролог Питър Д'Адамо го въвежда като небалансиран модел на хранене и съветва да се изключат от храненето много широк спектър продукти, например притежателите на една кръвна група трябва да избягват млечните продукти, друга група – жълтите и оранжеви плодове… Ограниченията са строги и могат да доведат до дефицит на необходими хранителни вещества.

Полезно е, разбира се, да знаем своята кръвна група, но това няма да ни помогне да отслабнем.

Детокс диета

Примери: Биогенна, Лимонадена, диетата 5:2, 21-дневната диета на Алехандро Юнгер

Концепцията за детоксикация на организма е много популярна в последно време, и е основана на предположението на някои диетолози, че наднорменото тегло е причинено от лоша чернодробна функция. От тук нататък растат и очакванията към детоксикацията - тя трябва да прочисти тялото от токсини, да осигури нормалното функциониране на черния дроб и бъбреците и, разбира се, да премахне излишните килограми (до голяма степен поради изхвърлянето на шлака, натрупана в тялото).

Диетата се състои от здравословни, лесно смилаеми храни, често от растителен произход (диетичен хляб, кълнове, зеленчуци, натурални плодови и зеленчукови сокове и шейкове, билкови чайове). Продължителността на курса може да варира от няколко дни до няколко месеца.

Има твърде малко доказателства в подкрепа на теорията за генерално прочистване на организма. Ясно е, че всякакви подобни диети, макар и за кратко, ограничават консумацията на основни групи продукти – месо, яйца, мляко, ядки. Това води до недостиг на някои необходими вещества в организма, преди всичко на витамини и минерали. А това се отразява и на здравето, и на външния вид.

Марина Атанасова по материали на parents.ru

Коментари
Последни видеа