Най-опасният продукт на света - заклеймен е официално

Учените съветват настоятелно поне да го намалим, а най-добре - да го изключим тотално

15 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

За най-вреден за човешкия организъм продукт може да се смятат диетичните газирани напитки според резултати от изследвания, които е публикувала American Heart Association – това съобщава medikforum.ru.

Учените съветват настоятелно тези, които постоянно ги пият, да намалят консумацията им, или най-добре напълно да ги изключат от менюто си.

Газираните напитки със захарни заместители, които се смятат за диетични, повишават риска от възникване на инсулт и слабоумие, заявяват специалистите от асоциацията.

„Изпивайки дори едно кенче газирана напитка „без захар“ на ден, човек увеличава тройно своя риск от инсулт и 2,9 пъти – писка от развитие на слабоумие“, потвърждава се и в доклада, подготвен от тях.

В диетичните газирани напитки вместо захар се използват различни изкуствени подсладители, например аспартам. Предварителните изследвания са доказали, че попадайки в човешкия организъм, аспартамът се разпада на фенилаланин, аспарагинова киселина и метанол, които са токсични.

Освен това, аспартамът притежава свойството да се натрупва в главния мозък и да предизвиква анормална активност на неговите нервни клетки. Заедно с другите вещества в състава на диетичните газирани напитки той натоварва силно черния дроб и допринася за натрупването на токсични отлагания в чревния тракт.

Не бива да се забравя и че газираните напитки съдържат киселина, чието повишено съдържание в организма води до бързо стареене. Сред другите последствия на този процес е възпаление и разрушаване на тъканите, добавя изданието.

Как стои въпросът със сладките газирани напитки

Да се пият газирани напитки е, меко казано, опасно, констатира Obekti.bg и разказва какво би станало, ако пием само газирано. 

Какво ще кажете, ако зъбите ви се къпят в киселина? Още от самото начало тя ще започне да разваля зъбния емайл, а вредните бактерии в плаката ще се хранят с голямото количество захар, което лесно ще доведе до кариеси.

В момента, в който изпиете кутийката, ще сте погълнали около 46 грама захар и още щом тази захар докосне езика ви, мозъчната ви кора ще ви накара да се почувствате страхотно и да искате още.

Нека заместим осемте чаши вода, които трябва да пиете дневно с кока-кола. Как ви звучат още 5432 калории на ден? Все едно да изядете още 2 големи пици с допълнителни калории.

И като си говорим за пица, може би ви се хапва след всичката тая кола? Учените са открили, че когато човек пие газирани безалкохолни напитки, е склонен да яде по-калорични храни, без да се замисля за изпитите калории.

За да направим нещата по-лоши, повечето газирани напитки са подсладени с високо фруктозен царевичен сироп, който има страхотен вкус, но организмът ни не може да го усвои ефективно. Царевичният сироп увеличава мазнините в черния дроб, което води до по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и не стимулира хормоните инсулин и лептин. Които, от своя страна трябва да сигнализират на тялото, когато сме сити.

Две чаши дневно (или кенче и половина) газирани безалкохолни напитки удвояват риска от диабет, установяват учени. Резултатите са от проучване на шведския институт Каролинска, в което са участвали над 2800 възрастни. То сочи, че хората, които пият 400 ml на ден подсладени напитки, независимо дали със захар или друг подсладител, са 2,4 пъти по предразположени към диабет тип 2. Хората в тази група са по-предразположени и към диабет тип 1, в подразновидност, позната като „латентен автоимунен диабет при възрастните“.

От своя страна хората, които пият по един литър подсладени със захар или подсладител безалкохолни напитки всеки ден имат 10,5 пъти по-висок риск от диабет тип 2 и 3,5 пъти по-висок риск от латентен автоимунен диабет тип 1.  

Диабетът тип 2 започва, когато организмът не може ефективно да използва хормона инсулин и така се повишава нивото на кръвната захар, което води до състояние, известно като инсулинова резистентност. Диабетът тип 1 обикновено се среща при генетично податливи индивиди и представлява автоимунно заболяване, при което организмът атакува клетките на панкреаса и те спират да произвеждат инсулин. Изглежда, че пациентите с латентен диабет тип 1 споделят черти и на двата типа диабет, поради което и заболяването често се определя като диабет тип 1,5.

Учените са изненадани от факта, че безалкохолните напитки могат да спомогнат за развитието на автоимунен диабет, а също и от факта, че напитките с изкуствени подсладители увеличават риска от диабет, независимо, че не съдържат захар.

Причините за това, според д-р Йозефин Льофенборг, първият автор на изследването, са няколко:

Едната е, че консумацията на диетични напитки може да стимулира апетита и да ни накара да увеличим приема на храна, особено сладки храни, водещи до наднормено тегло, което е рисков фактор за диабета.

Другата е, че изкуствените подсладители могат да окажат негативно влияние върху баланса на „добрите“ и „лошите“ видове микроби в червата, което може да доведе до непоносимост към глюкоза.

Коментари
Последни видеа