Не само калориите: времето и съставът на храна са от значение за диетата

За да сте с фина фигура

29 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Преди да изберете план за намаляване на килограмите си, е важно да знаете как работи метаболизмът ви. Това може да ви отърве от нездравословните диети или от тежък режим на тренировки, който обикновено носи повече вреда, отколкото полза.

Време и брой на храненията

Схемата на приема на храна силно влияе на метаболизма. Според последно проучване, публикувано в Аmerican journal of clinical nutrition хората, които спазват определени часова на хранене, имат по-активна обмяна на веществата.
Когато се движите по график, организмът преработва правилно храната. Докато, ако ядете безразборно (пропускате прием на храна, похапвате вкусотии, когато ви се прииска, или пък вечеряте твърде късно), организмът губи своя хомеостатичен баланс, не може правилно да преработва храната, нито да гори достатъчно калории.

Когато гладувате, обмяната на веществата се забавя, защото организмът пести енергия, а това се отразява негативно не само на теглото, а и на нивата на холестерол и на чувствителността към инсулина.
Времето, в което се храним, също е от значение.
Закуската ускорява обменните процеси в организма, което помага за свалянето на излишните килограми. Същият ефект ще постигнете като не вечеряте късно и не похапвате особено посред нощ.

Съставът на храната

Какво ще се случи, ако промените съотношението мазнини-белтъчини-въглехидрати, но не и приетите с храна калории?

Снимка: Guliver / iStock
Последни проучвания сочат, че ако спазвате диета с малко мазнини, резултат – няма. Същото може да се каже и за бедните на въглехидрати режими на хранене. Намаляването на теглото след подобна диета има висока цена – влошаване на здравето.
Богатите на въглехидрати храни съдържат влакнини, антиоксиданти, витамини, минерали и затова лишаването от тях е в ущърб на здравето.

И накрая остава въпросът за белтъчините

Какво се случва, ако получавате белтъчини от орехи, семена, бобови, яйца, постно месо, нискомаслени млечни продукти и риба? Резултатът е сигурен – ще подобрите обмяната на веществата. И така ще горите повече калории, когато ядете повече белтъчини. С други думи имате шанс да отслабнете.
Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа