5 начина да намалим отровните химически съединения в плодовете и зеленчуците
Снимка: Shutterstock
Опасни за здравето химикали пренасищат плодовете и зеленчуците, с които се храним, защото пестицидите се използват масово в селското стопанство, за да се борят с вредителите и плевелите. Съставът им и начините на приложение са регламентирани, така че да не влияят на хората, но на практика производителите пренебрегват изискванията. Например селскостопанската продукция може да съдържа съединения от групата диоксин, който е супертоксичен.
Химикалите, с които се обработват зеленчуците и плодовете, се натрупват в организма и могат да нанесат поражения на черния дроб, да предизвикат рак… По думите на експерти, няма начин да се избавим напълно от тях, но е напълно реално да почистим продуктите от тях до 80 процента.
- Повечето пестициди се концентрират в обвивката на плодовете и зеленчуците, затова трябва да се мият много старателно със сапун.
- Дори след като са добре измити, кожата им трябва да се бели, както и всички повърхностни части, а от листните зеленчуци трябва да се отстранява външния слой листа, както и стеблата и твърдите части.
- За да избегнем химикалите в храната си, не бива да купуваме и прекалено големи зеленчуци или плодове, както и такива с изключително ярки цветове и дебели листа.
- Избягвайте също плодове и зеленчуци, които не миришат на нищо – растителните продукти трябва да имат дори съвсем слабо ухание, защото липсата му говори за стабилна химическа обработка.
- В идеалния вариант трябва да миете плодовете и зеленчуците с гореща вода, в която е добавена чаена лъжичка сода, защото алкалната среда разрушава пестицидите в зеленчуците. След тази промивка изплакнете продуктите в течаща вода. Така ще се избавите от половината химикали.
Източник: medikforum.ru, превод Марина Атанасова
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари