От каква възраст да даваме жълтък и белтък на детето

Може ли да спестите на детето риска от алергии

10 май 2022 г.

Снимка: Getty

“На каква възраст бебето може да опита за първи път жълтък? Майка ми твърди, че ми е давала от много рано - от два месеца мачкали няколко грама жълтък с капка кърма. В миналото това се е приемало за профилактика на дефицита на витамин D. Съвременните педиатри кога препоръчват да се въвежда яйце като допълнителна храна", пита млада майка.

Палитра от витамини

Яйцето (кокоше, а особено от пъдпъдък) е склад на витамини и полезни микроелементи. Освен това в пъдпъдъчите яйца, въпреки малкия им размер, има много повече компоненти, отколкото в тези от кокошката.
Яйцата съдържат голямо количество ценни витамини (A, B3, B12, D, E), холин, цистеин, лутеин, биолин, калций, желязо, калий, магнезий, фосфор, селен и сяра.
Тези микроелементи помагат за растежа на зъбите и костите, укрепват кръвоносните съдове, подобряват имунитета. Но в същото време яйцето може да причини алергии у бебето. Поради това много родители се страхуват да го въведат като допълнителна храна при захранването. 

Как да избегнем риска от алергии, без да лишим детето от вкусни и здравословни допълващи храни? 
Кога и от каква възраст да въвеждате жълтъка в бебешката храна, разказва педиатърът д-р Елена Русакова.

Допълнителен жълтък
Захранването на бебето започва с твърдо сварен жълтък, тъй като неговата хранителна стойност е висока, а вероятността от алергична реакция е малка. Жълтъкът може да се дава от 7-месечна възраст. Ако знаете, че вашето бебе е предразположено към алергии, тогава трябва да обсъдите с педиатъра въвеждането на яйцето в менюто.

Снимка: Getty

Кога да дадете жълтъка
Допълнителните храни е добре да се въвеждат през първата половина на деня. И се започва от малко количество - една четвърт твърдо сварен жълтък. И не забравяйте да наблюдавате реакцията на детето.
До 8 месеца се препоръчва да увеличи количеството до половин жълтък, а след една година - цял жълтък.

Обърнете внимание
След като въведете жълтъка, внимателно наблюдавайте детето за алергична реакция. Това може да е: проява на атопичен дерматит или копривна треска (по кожата се появяват мехури и яркочервени петна), може да има стомашно-чревно разстройство – подуване на корема или диария.
Ако се появят тези признаци, временно откажете въвеждането на яйце. Обсъдете с педиатъра или алерголога как отново можете да опитате.

След като детето навърши една година, добавете и белтъка.
До 2-годишна възраст не трябва да давате на детето си яйце повече от 2-3 пъти седмично. Но след 3 години е разрешено то ежедневно да присъства в менюто му – естествено, ако не проявява признаци на алергия.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа