Плодовете и зеленчуците подобряват храносмилането на детето. Дали

Възползвайте се максимално от изобилието на есента, но вземете предвид и някои нюанси

02 септември 2022 г.

Снимка: Getty

 

Майките не напразно се опитват да хранят децата си със сезонни плодове. Особено през септември те са много по-богати на полезни вещества в сравнение с вносните.

Ето защо загрижените възрастни често се стремят да дадат на детето си, както се казва, „всичко най-добро наведнъж“. Но в стремежа към „витаминизация“ не трябва да забравят чувството за мярка, съветва специалистът по хранене д-р Людмила Волкова.

Развенчаване на мита
Един от най-разпространените митове е, че полезните вещества се отлагат като резерв в тялото и от това  „депо“ то може да черпи и постепенно да изразходва през цялата година.
Няма никакви научни потвърждания за това.
Витамин С, който е в изобилие в сезонните плодове, не се натрупва в човешкото тяло. Нещо повече, организмът ни може да съхраняват само мастноразтворимите витамини A, D, E и B12 и то за няколко седмици.
Освен това плодовете не могат да осигурят пълния набор от хранителни вещества, необходими за растящия организъм, което означава, че в менюто на децата трябва да присъстват други групи храни.

Снимка: Getty

Правила
1. При първото въвеждане на плодове в менюто на бебето вземете същите предпазни мерки, както при въвеждането на допълващи храни: започнете с малки количества. Ако няма нежелана реакция, постепенно увеличете обема до 100 грама на ден.
Това е границата за 1-3 годишно дете.

2. Разделете дневната си порция плодове на няколко хранения. Давайте ги като втора и като следобедна закуска.

3. Топлинната обработка улеснява храносмилането: можете да приготвите от тях желе, компот или да ги печете. По време на топлинна обработка диетичните фибри се унищожават. Затова не могат да повлияят неблагоприятно на червата на детето.

4. Ако детето е склонно към алергии, избягвайте плодове с червен цвят, а също така белете кората на всички плодове.

Различна реакция
Прекомерната страст на хлапето към пресни плодове може да повлияе неблагоприятно на храносмилателния процес.
Зрелите плодове са богати на естествени захари. Затова, след като изяде сладък плод, то може да откаже предложената му закуска, обяд или вечеря.
Освен това децата имат много чувствителен храносмилателен тракт и излишъкът от органични киселини, които са в големи количества в сезонните плодове, няма да е от полза.
Диетичните фибри в не съвсем узрелите плодове, могат да засилят функцията на червата. В резултат на това детето да получи разстройство.
Подобен ефект имат и зрелите сливи, ябълки, кайсии и круши.
Плодовете, които съдържат много танини - дюля, нар, зелени круши, някои сортове грозде, променят и засилват изпражненията. Така че ги давайте с мярка.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа