Учени: В замразените плодове и зеленчуци има 50% повече витамини

Защото пресните се берат още неузрели

03 юни 2019 г.

Снимка: Guliver/iStock

Замразените дарове на природата могат да съдържат 50% повече витамини и минерали, отколкото пресните плодове и зеленчуци, купени на пазара. Учените са открили, че замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-полезни от пресните, съобщава CNN, позовавайки се на аргументите на експерти от здравния институт към Държавния университет на Северна Каролина.

Според изследователите плодовете и зеленчуците, предназначени за замразяване, обикновено се събират по време на максималната им зрялост и в този момент съдържат най-висока концентрация на здравословни хранителни вещества. Плодовете, предназначени за търговия в прясна форма, често се берат още неузрели. Това се прави с идеята да издържат през времето за транспортиране и съхранение, преди да стигнат до сергията. И затова в тях има по-малко витамини и минерали, отколкото в замразените.

„Плодовете, събрани на върха на зрелостта за по-нататъшно замразяване, могат да съдържат от пазара с 10% -50% повече хранителни вещества от плодовете”, казват анализаторите в доклад и съветват хората да си замразяват сами, защото, подчертават те, замразяването е най-добрият начин за запазване на витамините и други ценни микроелементи в зеленчуците и плодовете. Те разкриват своите полезни свойства и след размразяването.

 

Коментари
Последни видеа