Защо понякога огладняваме за сладко, солено или горчиво

Какво издават вкусовите ни предпочитания

07 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато тялото е в хармония, то и апетитът ни е балансиран. Когато човек огладнее за солено, сладко, горчиво или за храна с друг силен и остър вкус, нерядко това издава дефицит на определени вещества в организма, пише medikforum.ru.

Яде ни се нещо сладко

Това, според лекари, издава повишена киселинност на организма, а също така умствено или нервно напрежение.
Когато поради някакви причини организмът се претоварва, той интензивно разходва захари и, за да възстанови нивото на глюкозата, започва да изисква добавка на нови дози захари.

Апетит за горчиво или храна с по-остър вкус

Желанието да се хапне нещо горчиво е показател за това, че в организма се натрупват вредни отровни вещества. Засилването на това желание е и признак за проблеми с храносмилателната система.
Друга причина, провокираща предпочитание към горчиви храни, са проблеми с щитовидната жлеза, например -  понижената ѝ функция.

Яде ни се солено

Внезапната потребност от солена храна възниква при стрес –заради силно нервно напрежение или умора организмът особено силно се нуждае от природни минерали и соли.
Желанието да се яде солено подсказва и наличието на огнище на инфекция в организма – преди всичко в пикочно- половата система.

Иска ни се киселко

Снимка: Guliver / iStock

Много от киселите и мариновани продукти изпълняват ролята на натурални пробиотици, които не достигат на организма в случаите, когато се развива заболяване на стомашно-чревния тракт, при алергии, при дефицит на хранителни вещества.

Яде ни се по-мазна храна

Ако постоянно ни влече да хапнем мазничка храна, това подсказва недостатък в организма на такива вещества като калций и витамините А, D, E, K .
Желание за мазна храна може да възникне и при повишени физически натоварвания, а и при някои заболявания.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.