Как да ги приготвим у дома
Майка пече плодов чипс. Снимка: Shutterstock
В първата част на материала диетолог разказа за вредата от консумация на чипса, без значение дали е пържен или печен.
Той изброи 5 доказани от науката вреди за здравето: при топлинната обработка на картофите се отделя акриламид, който провокира развитие на онкологични заболявания, евтините растителни масла, с които се приготват, при нагряване произвеждат трансмазнини. Те са вредни за сърцето и за кръвоносните съдове, излишната сол повишава кръвното налягане , а подобрителите на вкуса - сирене, бекон, сметана, лук ...водят до пристрастяване. Освен това “празните“ калории не засищат, а се отлагат в мастни депа и водят до затлъстяване.
Ето няколко предложения с какво може да замените вредния чипс.

Майка пече плодов чипс. Снимка: Shutterstock
1. Домашен зеленчуков чипс - от цвекло, моркови, тиква.
2. Ситно нарязани картофи, изпечени на фурна без масло. С много малко сол, но може да добавите пармезан.
3. Направете чипс от лаваш у дома. За целта го нарежете на парчета, поръсете със зехтин, поръсете с малко сол и подправки (провансалски билки, червен пипер) и запечете във фурната.
4. Плодов чипс – от ябълки, банани, круши. Сладко, хрупкаво и без добавки.
5. Пълнозърнести хлебчета - с натурални добавки като семена, билки, сушени домати.
6. Не по-малко вкусни и полезни са ядките и сушените плодове (в ограничени количества, не повече от 30-50 г на ден).
Чипсът не е отрова, но не е здравословна храна. Затова е добре да избягваме ежедневната консумация.
Понякога можете да позволите на детето си, но нека това е по-скоро изключение, отколкото правило.
А ако то иска нещо хрупкаво, винаги можете да измислите вариант за замяна.
Съставки
Начин на приготвяне
1. Разбийте яйцето в суха купа, добавете сол. Добавете заквасена сметана, червен пипер и пресована скилидка чесън (ако детето не обича чесън, не е нужно да го добавяте).
2. Отново разбийте добре сместа и внимателно намажете лаваша със силиконова четка. Поръсете ситно настърган кашкавал равномерно върху едната страна на лаваша.
3. Нарежете лаваша първо на ленти, след това на квадрати и след това на триъгълници.
4. Поставете хартия за печене върху лист за печене и намажете с растително масло.
След това подредете триъгълниците лаваш, почти близо един до друг (те ще изсъхнат по време на печене).
Сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.
По материали на Parents , Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари