Детските пасти за зъби почти не се различават от тези на възрастните

Доказва го ново проучване

Снимка: Guliver / iStock

Детските пасти за зъби са много по-скъпи от тези за възрастни, но като цяло по нищо не се различават от тях, показва анализ на състава им. Специалисти по детска стоматология от Университета Дънди в Шотландия твърдят, че много голяма част от детските пасти за зъби не съдържат препоръчтелната концентрация на флуор, пише news.rambler.ru. Във Великобритания има правила, в съответствие с които децата до 3 години са длъжни да използват пасти за зъби, които съдържат 1000 ppmF (масовата фракция на натриев флуорид), а за всички останали са необходими 1450 ppmF.

В 8 от 14 пасти за зъби от най-популярните детски марки това съдържание отсъства. Освен това, наблюденията показали, че някои, при които концентрацията на флуор е минимална, са едни от най-скъпите.  

Много често родителите избират пасти за зъби с анимационни герои на опаковката, за да накарат децата да ги ползват по-често. Но реално тези продукти съдържат същите съставки, които и тези за възрастни, но струват по-скъпо. В тази връзка авторите на изследването препоръчват на майките и бащите да дават на децата над 3-годишна възраст същите продукти, които използват и те. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа