5 препоръки към родителите, които науката преобърна

Кои „железни“ правила промениха педиатрите

Част от препоръките за отглеждането на деца, които вашите майки, дори по-големи сестри са давали, днес не важат.

Това е така, защото само за последните няколко години науката направи голяма крачка. Откритията преобърнаха буквално с краката нагоре тези „общоприети“, „железни“ правила.

На дневен ред излязоха нови начини и методи за отглеждане на децата“, обяснява д-р Дженифър Шу, експерт на сп. Parents, цитиран от сайта deti.mail.ru

Детето в колата с гръб към движението до 2 г.

Допреди години експертите съветваха столчето в колата да се поставя така, че детето да е с гръб към посоката на движение, поне докато не стане на една година, или не стигне тегло 9 кг.

Това правило вече не важи.

Снимка: Guliver / iStock

Сега педиатрите съветват столчето да не се обръща и да остане в тази позиция, докато детето не навърши 2 години. Най-безопасното място за монтиране на столчето е по средата на задната седалка, с гръб към посоката на движение. В това положение натоварването на гръба, шията и главата се разпределя равномерно.

С биберона - смело и след 6-ия месец

Дълги години педиатрите отричаха използването на биберон-залъгалка след 6-ия месец. Последни проучвания сочат, че дори ако кърмите бебето, даването на биберон е препоръчително, защото намалява риска от синдрома на внезапна детска смърт.

Да този момент науката няма категоричен отговор за причините на внезапната смърт. Някои учени обаче са на мнение, че биберонът помага, защото държи дихателните пътища отворени, и този фактор на риск може да бъде изключен.

Не обезопасявайте дървеното легло

Меките възглавнички и облицовка от вътрешната страна на креватчето се слагат, за да предпазят главичката на детето от евентуален удар с дървенията.

Изследване на Американската академия по педиатрия през 2011 г. доказа, че всички тези допълнителни възглавнички от вътрешната страна на креватчето могат да доведат да задушаване на детето. Статистиката сочи, че през последните години смъртните случаи на деца, задушени от възглавнички, балдахини, завески, драперии и всякакъв род украшения са нараснали 3 пъти.

Снимка: Guliver / iStock

Днес педиатрите съветват да махнете от леглото всичко, което пречи на движенията на бебето, и в което то може да се заплете.

Давайте фъстъчено масло от първата година

Преди години педиатрите съветваха родителите да не дават на детето фъстъчено масло, преди да навърши 3 години. И то без никаква медицинска обосновка за тази препоръка. Знае се, че фъстъци,орехи и всякакви ядки са силен алерген, а в последните 20 години случаите на хранителни алергии при децата нараснаха двойно.

Точно затова сега педиатрите съветват: пробвайте да дадете на детето фъстъчено масло около първата година, когато организмът му все още се адаптира към нови храни.

Не забравяйте обаче принципа за внимателното и постепенното им въвеждане. И следете реакциите на детето.

Използвайте паста за зъби и за първото зъбче

Снимка: Guliver / iStock

Според старите правила, миенето на зъбите с паста се препоръчваше, след като детето навърши 2 години. Родителите спазваха тези съвети и се оказа, че много малки ученици вече са с 1-2 кариеса.

Затова днес зъболекарите съветват още от появата на първото зъбче, да се използват специални пасти за деца.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.