Бебето плаче повече, ако майка му е в депресия

Новороденото усеща тревожността ѝ

Снимка: Guliver / iStock

3000 жени на възраст 18-35 години били проследени по време на цялата им бременност и месец след раждането от група изследователи. Те оценявали факторите, които влияят на психологическото състояние на майките, като например дали имат подкрепа от партньора си, от семейството, дали са сами, какви са социалните им контакти и какво е нивото им на щастие. Целта на проучването била да се определи кой фактор оказва най-силно влияние върху новороденото, пише  "Dni24". 

Учените установили, че през първия месец след раждането бебетата на 11% от майките имат пристъпи на плач. И някои от тях плачат по 3 часа на ден. 
В този период много от майките страдали от послеродова депресия и се грижели сами за децата си. Така учените открили връзка между психичното състояние на майката и новороденото.

Бебетата на тези майки, които били обградени с внимание, грижи и помощ, плачели значително по-малко.
И обратната връзка също съществува – майката е по-щастлива, когато бебето е спокойно и плаче по-малко, обясняват учените.

Предишно проучване на Лондонското училище по икономика показа, че плачът не бебето намалява дохода на семейството. Като всеки час рев го понижава с 11%.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа