Внимателно с детската паста за зъби

Учени: не слагайте повече от грахово зърно

07 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Много родители слагат повече от необходимото количество паста за зъби върху четката на детето, а това не е добре, предупреждават американски учени от Центъра за превенция на заболяванията в САЩ, цитирани от New York Times.  

При мащабно проучване сред 5000 деца на възраст от 3 до 5 години те установили, че 40% от тях използват по-голямо количество паста за зъби от препоръчаното.
Проблемът е в това, че с пастата в организма на детето попада твърде голямо количество флуор, особено, ако вместо да плюе, то я гълта. Нещо, което повечето хлапета редовно правят, докато си мият зъбите.
Фулорът е вещество, което осигурява защитата от кариеси, но излишъкът, особено в периода, когато се формира емайлът на корените, може да доведе до промени. И засяга структурите под венеца.
По повърхността на корените се явяват точки, ивици, дефекти като „тебеширени петна“ (заболяването е известно като зъбна флуороза).
Освен това може да се промени и цветът на зъбите и те да станат сивкави.

Количеството паста, което се слага на четката, на деца на 3 години и по-малки, не трябва да е повече от оризено зърно, предупреждават специалистите от CDC.

А за деца на възраст от 3 до 6 години, количеството паста трябва приблизително да е с размер на грахово зърно, не повече.
Задача на родителите е да контролират миенето на зъбите, а не просто да пращат детето в банята с думите: „Мий зъбите и после в леглото“ .

Хигиената на зъбите започва още преди появата на първото зъбче. А, когато първото прореже венеца, хигиената трябва да е още по-старателна – първо със силиконов напръстник, след това с четка за зъби.
На около 2-годишна възраст детето вече трябва да използва четка за зъби.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа