Специални грижи за недоносените у дома

АГ болница „Шейново“ осигурява безплатна помощ за 3 г.

25 април 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Недоносените бебета и такива, които се нуждаят от специални грижи след изписване от родилния дом, ще получат безплатна помощ и подкрепа от социален работник и акушерка в къщи. Помощта е безвъзмездна. Тя започва от момента на раждането и продължава 3 години. За първи път у нас тя ще бъде осигурена от II САГБАЛ „Шейново“.

Проектът се осъществява със съдействие на Диаконията на град Франкфурт и българо-немската фондация „Приятели 2006“ . Той предвижда както медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, така и помощ за емоционалното адаптиране на близките на детето към новата ситуация в живота им.

Раждането преди термин често е свързано със здравословни проблеми при бебето и силен стрес у родителите. Едно на всеки 10 деца у нас се ражда недоносено. През последните 20 години честотата на преждевременните раждания се увеличава процентно в повечето страни. Такава е тенденцията и у нас.
Голяма част от тези бебета, особено родените под 1500 г, страдат от мозъчни нарушения, които в дългосрочен аспект могат да доведат до детска церебрална парализа, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.
Помощта и подкрепата у дома, която родителите ще получат, ще помогне всяко отклонение да се открие на време и да се търси помощ от специалист.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.