Как да защитим тийнейджърите от депресия?

Японски учени с категоричен отговор

19 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Тийнейджърите трябва да спят повече от 8 часа всяка нощ, за да намалят риска от развитието на депресия и тревожни състояния, пише medikforum.ru. До този извод стигнаха японски психолози от Университета в Токио.

Те наблюдавали начина на живот и психичното здраве на около 18 000 ученици, като се интересували свързано ли е количеството им сън с риска от депресия и тревожност. Оказало се, че тийнейджърите, които спят по повече от осем часа и половина, имат най-малко риск да се сблъскат с тези психични разтройства.

Учениците са питани за тяхната способност да се концентрират, целите им в живота, равнището на стрес и други фактори. Всички доброволци са разделени на групи, в зависимост от времето, което отделят за сън. След това получените резултати учените съпоставили с нивото на депресивните симптоми сред участниците от всяка група.

Трябва да се отбележи, че за защита от депресия продължителността на съня от осем часа и половина е необходима изключително на момчетата, както показало изследването. За постигането на подобен ефект на момичетата им било достатъчно да спят един час по-малко. Като цяло момичетата спели по-малко от момчетата и в същото време по-рядко страдали от депресии и тревожни състояния.

Всъщност и самите изследователи не са уверени в това, че съществува принципна разлика в предпочитаната продължителност на съня между момчетата и момичетата за профилактика на депресията. За да получат отговор на този въпрос, те планират да проведат нови наблюдения.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа