Лекари предупреждават: внимавайте с лака за нокти

Четете етикета, за да избегнете възможни рискове

Снимка: Guliver / iStock

За много жени лакът за нокти се е превърнал в нещо задължително, но не е за пренебрегване факта, че той съдържа доказано вредни за здравето съставки. Потенциалните вреди варират от хормонални нарушения до безплодие и повишен риск от рак, предупреждава д-р Ту Куач от Стандфордския университет, цитиран от Daily Mail. 

Ето някои от вредните вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:

Толуен – разтворител, които придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения.

Главоболие, слабост, припадане и гадене са само някои възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.

Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срокът на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматити и дори химически изгаряния.

В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.

Дибутил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични проблеми и заболявания на дихателните пътища.

Учени провеждат изследване с участието на 24 жени. 6 часа след като се лакират, при повечето участнички се наблюдават повишени равнища на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма.

10 часа след началото на експеримента, нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скача до седем пъти над нормата. 

Как да изберете лак, който не вреди на здравето?

Четете продължението в Обекти.бг.

Коментари
Последни видеа