Мания сред майките – да влязат бързо във форма

Социалните мрежи бълват съвети за плосък корем

Снимка: Shutterstock

Активно спортуващи, маниакално пристрастени към фитнеса, новото поколение "fit mom" се опитва да наложи начина си на спортуване и на живот чрез социалните мрежи, пише Topsante.

С над 8 милиона публикации, тенденцията с #fitmom стана събитие. Младите жени, които са особено активни в социалните мрежи и най-вече в Instagram, искат да увековечат своите тренировки в залата. Затова публикуват детайли и показват как поддържат форма и ваят мускули. От тези постове става ясно едно: те имат висока цел – да постигнат перфектно тяло. Независимо дали в момента са бременни, или вече са станали майки.

Преди 3 години

Тенденцията започва да се развива през 2013 г., когато американката Мария Канг - фитнес маниачка и майка на 3 деца (днес с 59 500 последователи в Instagram), сложи в своя профил снимка на плоския си корем с очертани мускули и зададе предизвикателния въпрос: "Какво е вашето извинение?“ С други думи: "Какви измислени доводи имате, за да не сте с тяло като моето?

И въпреки критиките, „кукичката“ заработи и закачи стотици хиляди нейни последователки, които след няколко месеца тренировки започнаха да качват в социалните мрежи снимки с постигнатите резултати. Като отчет.

Границите

Днес манията #fitmom е в пълен ход и се допълва със селфита, които майки и бременни жени си правят по време на тренировките.

И докато това действа като стимул за някои дами да влязат в спортната зала, за да стегнат телата си, за други прекаленото вдаване в темата крие и риск. Те не успяват да се справят с излишните килограми и започват да се самообвиняват. Така, стъпка по стъпка, стигат до крайности и до тежки хранителни разстройства – орторексия и анорексия.

Другият сериозен въпрос, който идва естествено, когато човек гледа снимките в социалните мрежи на фитнесманиачките е: "Къде е границата?"

Много са споровете около активното спортуване по време на бременността. Защото всяко прекаляване с натоварването, с продължителността и вида на тренировките носи риск. И всичко е строго индивидуално – зависи от подготовката и ритъма на спорт преди бременността, от това как протича самата бременност и... още, и още.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.