Откажете цигарите в точния момент

Той е свързан с месечния цикъл на жената

Най-благоприятният момент жените да откажат цигарите е свързан с месечния цикъл, пише списание Parents.

И, ако планирате бременност и се нуждаете от помощ и стимул да спрете да пушите, това откритие на американски учени може да ви заинтересува.

Откритието

Екип от университета в Пенсилвания доказа, че има ключов момент, в който отказът на жената от цигарите не изисква особена воля, а става някак естествено.

Това е така, защото менструалният цикъл е свързан със специфични хормони. Те влияят върху определени зони в мозъка, които отговорят също така за поведението и за познавателните процеси.

„Затова някои дни от месечния цикъл са по-благоприятни за отказ от цигарите. Най-удачно е това да стане веднага след овулация и преди началото на цикъла“, обяснява ръководителят на проучването д-р Рейган Уедерил.

След овулация и преди цикъла

През 2015 г. друг екип учени установи, че точно след овулацията и преди началото на месечния цикъл, е периодът, в който двата хормона - естроген и прогестерон в организма на жената достигат най-високо ниво. И тогава е най-благоприятният момент жената да откаже цигарите.

Новото проучване доказа също така, че има разлика между жените и мъжете, когато трябва да се вземе решение за отказ от цигарите. Природата е "дарила" жената с момент, когато това става някак по-лесно.

Мона Василева

Източник: Biology of Sex Differences et Nicotine & Tobacco Research

Коментари
Последни видеа