Родените след 1990 г. правят по-рядко секс

Хората от предишното поколение са по-активни

Снимка: Shuttrstock

Родените след 1990 г. много по-рядко правят секс в сравнение с родителите си, когато са били на техните години. Според изследователи по психология и сексология от американските университети в Сан Диего, Флорида и Атланта, младите хора, родени в периода 1980 и 1990 г., влизат в категорията „най-слабо сексуално активни“.

Проучването е публикувано на страниците на престижното издание Archives of Sexual Behavior. То сочи, че поколението „Y" (родените през 80-те) и поколението Z" (родените през 90-те) не са така сексуално активни, както хората от предишното поколение.

Интернет краде от времето за секс

За да стигнат до тези изводи, учените правят допитване сред 26 707 души, участници в мащабното американско General Social Survey. В анкетата 15 % от хората на 20-24 години (родените през 90-те) признават, че не са имали сексуален партньор до 18-ата си година. Докато 6% от поколението на родителите им на тяхната възраст вече са били секуално активни.

Резултатите са изненадващи и противоречат на разкрепостените нрави, насърчавани от социалните мрежи за запознанство, които лесно доставят партньор „за една нощ“.

„Теоретично, всякакви интернет услуги и апликации улесняват поколението Y и Z да си намери сексуален партньор. Технологиите обаче може да имат и негативен ефект, ако младите хора стоят пред екраните, вместо да осъществяват социални контакти и да общуват сексуално“, подчертава Жан Туинж, автор на проучването.

Порнография и страх от болести

Още един фактор, с който се обяснява сексуалната пасивностq е прекаленото вторачване в сигурността – нещо характерно за новото поколение, що се отнася до сексуално трансмисивните инфекции.
„Това поколение не е склонно да поема риск и това може да повлияе и сексуалните отношения“, навлиза в детайли Жан Туинж.

Сред другите фактори, които могат да се отразят и да потиснат сексуалността, изследователите акцентират и на порнографията, която е широко достъпна, на големия брой младежи, които живеят заедно с родителите си, както и на увеличаване на възрастта за сключване на първи брак.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.