Кофеинът позволява на недоносените да се развиват по-лесно

Дългогодишно изследване доказва полезните му свойства

Снимка: Guliver / iStock

Експерти съветват да се дава кофеин на недоносените деца, тъй като той подобрява белодробната функция на по-късен етап, пише news.rambler.ru. Бебетата, които са се родили преждевременно, и са получили кофеин, много по-добре се справят на тестовете за дишането на 11-годишна възраст в сравнение с останалите, показва изследване. По-рано науката установи, че кофеинът се явява стимулатор на дихателната система, като помага на дробовете да се свиват и разширяват. Този вид подобрение е свързано с намаляване необходимостта от механична вентилация. 

Учени от Royal Women's Hospital в Мелбърн анализирали 142 11-годишни деца, които по-рано взели участие в друго изследване. Всички те са претеглени непосредствено след раждането и към момента тежали между 800 г и 1,5 кг. После на някои от бебетата е даван кофеин, на други - плацебо, в продължение на 43 седмици. На 11 години децата минали тестове за измерване нивото на дишането. Освен това, родителите им разказали за здравето на дихателната им система. 

Резултатите от тестовете показали, че бебетата, които получавали кофеин, значително по-добре се справяли на тестовете. Кофеинът се отнася към групата лекарства метилксантини, които намаляват вероятността от възникването на апнея при недоносените бебета. Заради това опасно разстройство малките престават да дишат за кратки периоди от време. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа