Раждането на 50 не е по-опасно от раждането на 40 г.

Ново изследване опровергава съществуващото мнение

Снимка: Shutterstock

Изследване на израелски учени завърши със заключение, което, ако не бъде опровергано, сериозно ще разклати установената представа за особените опасности, които крие раждането в късна възраст. Специалисти от университета „Бен Гурион“ заявиха, че раждането на 50 г. не е по-опасно от раждането на 40, а раждането на 40 не е опасно, ако жената е здрава.

В съвременния свят жените все по-често решават да забременеят и родят на и над 50 години. Като цяло се увеличава и възрастта, в която забременяват за пръв път, увеличава се и продължителността на живота, а освен това огромна роля има и напредъка в медицината, в това число изкуственото оплождане, както и донорството на яйцеклетки, сперматозоиди, матки.

Израелски специалисти са изучили потенциалния риск за здравето на майката и плода в случай на бременности на жени над 50 г., заради което анализирали 242 771 подобни случая. Отчетени са фактори като преждевременно раждане, развитието на хипертония по време на бременността, както и цезаровите сечения. В резултат изследователите са установили, че раждането от жени на възраст, близка до границата на 50-те години, не било свързано с някакви особени рискове за здравето, и се оказало не по-опасно, отколкото раждането на 40 г.

При 40-годишните родилки количеството усложнения са повече, отколкото при по-младите, но в същото време у 50-годишните не се наблюдава увеличаване на рисковете“, съобщават изследователите.
Според медиците, тенденцията за късно раждане с времето ще става все по-масова, както и жените ще започнат да раждат във все по-напреднала възраст.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа