Роди се първото бебе с трима биологични родители

Събитието бележи нова ера в медицината

Снимка: pixabay.com

Роди се първото бебе с трима биологични родители, потвърди Американската асоциация за репродуктивна медицина (ААРМ), съобщава Мениджър нюз, цитирайки Франс прес. Бебето се е появило на бял свят още през април, но новината се разпространява едва сега.

За зачеването му е използвана спорна технология, която включва ДНК на трима души. 

Родителите са от Йордания. В продължение на 20 години те не успявали да създадат здрави деца заради рядко генетично заболяване на майката – синдром на Лей. Той поразява централната нервна система на бебето, разказва научното списание New Scientist. Заради това заболяване семейството е загубило две деца – на 6 години и на 8 месеца.

Международен медицински екип е трябвало да извърши манипулацията в клиника в Ню Йорк, но тъй като процедурата не е разрешена в САЩ, се е състояла в Мексико.

Лекарите пренесли генетичен материал с хромозомите на майката в яйцеклетка на донор, от която е премахнат генетичният материал. След това клетката била реимплантирана на майката. Така е избегнато предаването на генетичната аномалия на бебето.

То се казва Абрахим Хасан и се е родило в Мексико. Момченцето няма признаци на заболяването.

Работата на лекарския екип е пробив в репродуктивната медицина, тъй като митохондриалните заболявания остават сериозен и труден проблем, отбелязва президентът на ААРМ д-р Оуен Дейвис. По думите му, ако и други изследвания докажат със сигуност, че процедурата е ефикасна, тя може да стане решение за много майки, за които има риск да предадат генетични заболявания на децата си. 

Коментари
Последни видеа