Акупресура и джинджифил спират повръщането

Как бременната може да облекчи честите позиви

14 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Канадската гилдия на акушер-гинеколозите SOGC публикува насоки за бременните, за да ги ориентира към методите, с които могат да облекчат позивите за повръщане, без да прибягват до лекарства.

Известно е, че при някои жени те са чести и много мъчителни. И Кейт Мидълтън вероятно ще го потвърди - тя много страда и през трите си бременности от това.

Понякога пристъпите на гадене са толкова чести, че направо съсипват живота.
Вероятно са така неприятни, защото връхлитат жената още от началото на бременността – в първия триместър. И една от най-тежките форми е известна в медицината като хиперемезис гравидарум (Hyperemesis gravidarum).

Тя засяга 0,3 – 2 % от бременните като често, особено в началото на бременността, налага болнично лечение.

В първите 3-4 месеца на бременността много жени повръщат. Пристъпите започват обикновено към 9-10-та гестационна седмица, пикът им е през 11-13-та седмица и спират около 12-14-та седмица на бременността.
При около 1-2 случая на 1000 жените повръщат през целия период на бременността.

За разлика от другите два вида – сутрешното повръщане, при което бременната повръща 1-2 пъти сутрин на гладно, и другата разновидност - Emesis gravidarum, при която тя получава позиви най-вече след храна, най-тежката форма може да доведе до бързо обезводняване и нарушение в обмяната на веществата. Затова налага лечение и то под лекарски контрол.

В по-леките случаи помага:

Акупресура

Според канадските лекари има достатъчно научни доказателства, че методът от традиционната китайска медицина е добро средство.

Достатъчно е да се стимулира с натиск точка Р6, която се намира от долната страна на китката, на 3 пръста под основата на дланта, в центъра между двете сухожилия. Тази точка се приписка  в продължение на 30 секунди с палец. Добре е техниката да се приложи на двете ръце едновременно или ръцете да се редуват.

Меню

Заедно с това лекарите препоръчват жената да не се ограничава в яденето и да похапва всичко, което ѝ харесва. Промяната на хранителния режим не носи облекчение на позивите за повръщане.

Снимка: Guliver / iStock

По-добре е храната да е разнообразна и бременната да не разчита на витамини и добавки.

„При много жени позивите за повръщане се отключват от желязото, което се съдържа във витамините на хапчета“, обясняват канадските лекари.
Те не препоръчват системното пиене на витамини, освен при констатирана анемия. А приемът на фолиева киселина е задължителен.

Джинджифил

Бъдещите майки могат да включат в менюто си джинджифил – било на чай или на таблетки. Лекарите съветват той да се купува от аптеката, за да е с по-слаба концентрация.

„Нови проучвания доказаха, че джинджифилът действа като антагонист на допамина и на серотонина като подобрява моториката на стомаха, без да има нежелани странични действия“, обясняват лекарите.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.