Кои "хапчета на щастието" носят риск за бебето в утробата

И какво да знаете за два от известните антидепресанти

Снимка: Guliver / iStock

Два от най-популярните и широко използвани антидепресанти, известни още като „хапче на щастието“, вземани по време на бременността, могат да доведат до сериозни увреждания на бебето в утробата. Това се съобщава в проучване, публикувано в престижното научно издание British medical journal.

Изследването

В списъка на опасни лекарства, които са проучвани, са антидепресантите Prozac, както и Deroxat, Divarius, Paxil, посочени от Американския център за контрол и превенция на болестите – CDC.

За целта на проучването учени от екипа на CDC правят допитване до 28 000 жени, пили 5-те най-популярни антидепресанта (Celexa, Lexapro, Prozac, Zoloft) един месец, преди да заченат и до 3-ия месец на бременността. След това учените прегледали медицинските картони на жените, които са родили бебета с малформации. Така изключили от списъка на „заподозрените“ три антидепресанта - Celexa, Lexapro и Zoloft, които според тях не причиняват дефекти на бебето.

„Заподозрените“ антидепресанти

Според американските учени двата антидепресанта Prozac и Deroxat увеличават 2 до 3,5 пъти риска от сериозни увреждания на новороденото.

Регистрираните увреждания са малформации на сърцето, на главата и на вътрешните органи. Учените допускат, че това може да се дължи и на други фактори, но съветват жените да си спестят поне този риск, като не пият тези лекарства в периода около забременяването и в началните месеци на бременността.

Предишни проучвания доказаха, че антидепресантите увеличават 3 пъти риска от аутизъм.

Мона Василева
 

 

Коментари
Последни видеа