Медицинско чудо: Бременна зачева второ бебе 10 дни след първото

Австралийката ражда близнаци от последователно оплождане

Илюстрация: Guliver / iStock

Кейт Хил и съпругът ѝ сътворяват медицинско чудо – само при един сексуален акт зачеват две бебета и то с разлика от 10 дни. Кейт ражда близнаци, които се явяват на бял свят в срок.

Какво е обяснението на тази медицинска сензация? Изключително редкият феномен е известен в медицината като суперфетация - забременяване при съществуваща бременност. Науката документира едва 10 такива случая в целия свят.

„Ние не си давахме сметка колко специално е това, докато бебетата не се родиха“, признава Кейт. Гинекологът ѝ - д-р Брад Амстронг няма опит с подобни случай, но след раждането на близнаците става нещо като национален експерт. 
Първоначално обаче той търси обяснение в гугъл за непознатия за него феномен. „Не можах да намеря научни доклади нито достатъчно информация в сайтовете по този въпрос“ , разказва лекарят.

Двойната бременност на Кейт е вълнуващ двоен подарък за нея и за съпруга ѝ Питър. Семейството е бездетно, а Кейт страда от поликистозни яйчници – ендокринно нарушение, което е свързано със свръхпроизводство на мъжки полови хормони и жената няма овулация. Това е една от най-честите причини за безплодие. Затова Кейт търси медицинска помощ. 
И когато се установява, че тя няма овулация, лекарят ѝ предписва хормони, които да стимулират процеса и да сбъднат мечтата на двойката да има бебе.

Хормоните явно вършат работа, но скрояват и хитър номер. Двамата правят секс, без да вземат предпазни мерки, и то само веднъж. Кей има овулация и зачева близнаци. Единият от тях не се развива, но прегледът показва, че бебе номер две е добре и има шанс да се роди.

Именно в този момент се случва неочакваното. Кейт овулира отново десет дни по-късно и спермата на Питър от първия полов акт, която е още жизнена, успява да оплоди нова яйцеклетка. Ембрионът започва да се развива редом с първия. И лекарите установяват, че бебета в утробата на Кейт вече са две.

Обяснението на лекарите е, че се е получил точният коктейл от хормони в съчетание с куп щастливи обстоятелства.

А резултатът е - две дати на зачеване, една дата на раждане и две здрави бебета - Шарлот и Оливия, които не са еднояйчни близнаци. Родителите им потвърждават, че момиченцата са напълно различни. И дори са с различна кръвна група. 
Днес, 10 месеца по-късно, те се развиват прекрасно. А родителите  им засега не са сигурни дали искат още деца.

Източник : Today Tonight

 

 

Коментари
Последни видеа