Недостигът на желязо може да доведе до спонтанен аборт

Бременните да следят количеството му

Снимка: Guliver / iStock

Учени доказаха, че всеки пети човек в света страда от недостиг на желязо в организма, пише vistanews.ru. За съжаление това е най-разпространено сред представителките на нежния пол, които очакват дете.

Заболяванията на щитовидната жлеза и дефицита на желязо у бъдещата майка водят до влошаване на здравето на бебето. Специалистите съобщават, че това дори може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Желязото е важен елемент за всеки организъм, необходим е за работата на тиреоидната пероксидаза, която оказва влияние върху здравото състояние на щитовидната жлеза.

По време на бременност женският организъм трябва да произведе определено количество хормони, за да може мозъкът на плода да се развива правилно. Това е най-важно в началото на бременността, когато детето няма все още своя щитовидна жлеза.

За да докажат със сигурност важността на желязото за човешкия организъм и особено за този на бъдещите майки, учените изследвали 1900 жени, бременни в първия триместър.

Медиците измерили количеството на феритин в кръвта, който показва недостига на желязо в организма.

В резултат 30-35% от изследваните показали, че страдат от недостиг на желязо. Лекарите препоръчват на всички бременни да следят внимателно нивото си на желязо в организма и при нужда да се обърнат към специалист.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа