Няколко безспорни предимства на късното раждане

Учените откриха интересни факти

Снимка: Guliver / iStock

Майките, родили първо дете след 24-годишна възраст, са добре в решаването на задачи. Тези, които са родили поне едно дете след 35, показват успех във възприемането на нова информация и вербалната памет.

Най-добре за работата на мозъка се оказва наличието на две деца. Експерти обясняват това с полезните свойства на хормоните, които се отделят по време на бременността“, пише Daily Mail.

Изследването, резултатите от което са публикувани в списанието на Американското геронтологично общество, показва, че раждането на дете след 35 години може да предотврати загубата на памет и старческото слабоумие в по-късна възраст, като това се отнася както за раждането на първородно, така и за следващите деца.

Учените тествали 830 жени на средна възраст с цел да намерят връзка между късното раждане и нивото на интелекта. Д-р Роксана Карим, водещ автор на изследването от Университета на Южна Калифорния, казва: „Не призоваваме жените да отлагат раждането на дете в по-късен етап от живота. Влиянието на хормоните по време на бременността върху състоянието на мозъка и процесът на мислене е позитивно в дългосрочна перспектива.

По време на изследването жените са помолени да попълнят серия тестове, сред които четене и запомняне на списък с думи и преразказ на истории. Жените, родили за пръв път след 24, са се справили със задачите добре. А тези, които възпитавали две деца – едното, родено до 30 г., а второто – след 35, показали най-високите резултати.

Учените стигнали до извода, че бременността оказва положително влияние на функционалните изменения в мозъка на жените, в това число способства подобряването на паметта и способността за обучение.

Въпреки че много акушери предупреждават жените и разказват за опасностите от късното майчинство, има изследване, което показва, че здравните показатели на жените след 40 г., които са родили между 15 и 24 г., са по-ниски, отколкото на тези, които са родили за пръв път между 25-30 г.

На учените им предстои да проведат още редица изследвания, за да разберат как именно работи този механизъм и каква роля върху състоянието на здравето оказва на каква възраст се ражда за пръв път.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Красива есен

31 октомври 2020 г.