Ограничете безалкохолните без захар през бременността

Те съдържат подсладители, които увеличават теглото на бебето в утробата

Снимка: Guliver / iStock

Безалкохолните напитки, които не съдържат захар, са овкусени с подсладители. Консумацията им по време на бременността увеличава теглото на бебето и носи риск от бъдещо затлъстяване, сочи ново проучване, публикувано в престижното JAMA Pediatrics.

Рискът

Ако по време на бременността жената всеки ден пие такива напитки, смятайки ги за безвредни, на практика допринася за прекомерното увеличаване на теглото на бъдещото бебе, което се проявява още щом навърши една година. И, ако всеки ден тя  консумира по една такава напитка, рискът детето да е с наднормено тегло на 1 г., е 2 пъти по-висок.

Проучването

Канадски учени от Университета в Манитоба проследили 3033 майки и събрали информация за начина им на живот. Над една четвърт (29,5 %) от тях признали, че по време на бременността са пили безалкохолни „без захар“. Те обаче съдържат подсладители (аспартам, захарин, сукралоза, стевия), обясняват учените, цитирани от сайта http://www.7sur7.be

Те взели предвид и други възможни фактори, които могат да доведат до наднормено тегло при бебетата – пол, тегло на майката,кърмене....

Нашето проучване е първото доказателство, че консумацията на напитки със заместители на захарта по време на бременността може да доведе до промяна на боди мас индекса на детето“, поясняват учените. Те смятат, че проучванията трябва да се разширят, за да се направят нови препоръки за бременните по отношение на подсладителите.

Обяснението

Според канадските учени подсладителите променят метаболизма и микрофлората в червата още преди бебето да се роди. Това е най-вероятната причина за трупането на излишни килограми в по-възраст.

Съветът им към бременните, които водят активен начин на живот, е да пият напитки със захар, вместо с подсладители.

Мона Василева
 

 

Коментари
Последни видеа