Пробив! Нов тест прогнозира преждевременното раждане

Анализът работи с точност до 80%

Снимка: Guliver / iStock

Пробив в диагностиката за бременни! Нов вид анализ на кръвта прогнозира успешно вероятността от преждевременно раждане в 80% от случаите.

Откритието е на изследователи от Станфордския университет в САЩ и наистина е голям успех, тъй като досегашни тестове дават отговор без грешка в едва 20%.

Новият анализ е способен да определи възрастта на плода и вероятната дата на раждане толкова точно, колкото и изследванията с ултразвук.

Не е без значение и фактът, че се очаква тестът да бъде доста евтин, което означава, че ще бъде достъпен за бъдещите майки и в развиващите се страни, и в отдалечените места, където обикновено не правят ултразвук или няма квалифицирани специалисти, съобщава letidor.ru.

За съжаление, в момента няма оптимален анализ, който да покаже дали една жена ще ражда преждевременно, обяснява целта на изследването един от водещите негови автори Мира Муфарей.

Преждевременното раждане (по-рано от 7,5 месеца от бременността) е една от основните причини за смъртността сред новородени, често влияе негативно на здравето на бебетата и може да увреди мозъка им, добавят учените.

По време на работата си над новия анализ те разучили молекулите на рибонуклеиновата киселина, които предават генетична информация, зашифрована в структурата на ДНК.

Работейки с резултати от изследвания на кръвта на бъдещи майки в различни срокове на бременността, специалистите открили определени маркери за диагностика, според които при жени, застрашени от преждевременно раждане, тези маркери били повишени.

„Открихме, че няколко гена се явяват показатели за риска от преждевременно раждане. Загубих много години в старанието си да разбера защо става така и това е първият значителен научен прогрес по проблема от доста време“, заявява проф. Мелби.

Преди се е смятало, че преждевременните раждания се причиняват от чревни бактерии. Актуално проучване обаче разкрива, че основната причина е генът на майката. Сега лекарите вече ще могат по-добре и по-рано да определят вероятността и, съответно, ще имат време да предотвратят преждевременното раждане.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа