Великобритания легализира раждането на деца от трима родители

Инвитро технологията вече е призната от закона

Снимка: Guliver / iStock

Управлението по ембриология и изкуствено оплождане на Великобритания официално разреши на клиниките да правят инвитро оплождане като използват генетичен материал от трима души, съобщи MedicalXpress.

Този метод е в помощ на жените с митохондриални заболявания. Тези аномалии се предават по майчина линия с цитоплазмата на майчината яйцеклетка. И според учените могат да бъдат предотвратени, като ядрото на яйцеклетката на жената носител на наследственото заболяване бъде пренесено в цитоплазмата на яйцеклетката на здравия донор.

През септември за първи път в света в Мексико се появи на бял свят дете от трима родители. 
Съпружеска двойка от Йордания потърси лекарска помощ в Мексико, заради по-либералното законодателство. И американски лекари извършиха процедурата.

Тя се е наложила, защото жената била със синдром на Лей – тежко нарушение на нервната система. При майката болестта няма отражение. Но тя предала мутацията и две от децата ѝ на 5 и на 8 години умрели, заради синдрома.

За да избегне предаването на болестта, международен екип лекари създава 5 ембриона. Само един от тях обаче се развива нормално. И в резултат на репродуктивната технология, при която се внася генетичен материал от здрав донор, детето се ражда здраво, без синдрома на Лей.

През февруари тази година британският парламент гласува проект, който разрешава донорство на митохондрии. Но без разрешение на Управлението по ембриология, ин витро клиниките не можеха да прилагат процедурата. Сега те получават зелена светлина. 

 

 

Коментари
Последни видеа