5 съвета за тези, които страдат от безсъние

Ако се опитате да ги следвате стриктно, има огромен шанс да ви помогнат

21 януари 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Епизодите на безсъние могат да бъдат свойствени за всеки човек. Един от най-разпространените фактори за неговото възникване е стресът, а с него се сблъскват всички. Ето следните съвети от лекари, които биха ви помогнали, ако страдате от безсъние. Уловката е да успеете да ги следвате стриктно, а ако го направите, твърде е вероятно това изцяло да промени начина ви на живот:

Първи съвет: Лекарства с мелатонин. Според руския лекар Татяна Сурненкова, препаратите с мелатоним, които се използват за лечението на нарушения на съня, трябва да се приемат в строго определено време. В противен случай употребата им не само, че няма да помогне на хората с безсъние, но има голяма вероятност да навреди, тъй като пречи на работата на биологичния часовник и така увеличава проблема. Освен това препаратите с мелатонин са ефективни само, ако безсънието е свързано именно с намаляването на естествено изработване на хормона на съня от човек.

Втори съвет: Физически натоварвания. Ако вкарате допълнителна активност в мускулите си 2 часа преди сън, това ще позволи да освободите организма от стресовите хормони, което ще благоприятства лекото заспиване и съня. Подобна тренировка трябва да продължава 30-40 минути и да бъде толкова интензивна, че да се изпотите.

Трети съвет: Отпускаща музика. Спокойна, не много силна, отпускаща музика е един от методите, напълно ефективни като борба с безсънието.

Четвърти съвет: Не спете през деня. Често хората се опитват да запълнят недостига от нощния сън с такъв през деня. Грешка. Денем е полезно да спите не повече от 30 минути и то преди 15 часа. Навикът за спите в светлите часове е честа причина за безсъние.

Пети съвет: Потърсете лекар. Ако безсънието е станало хронично, редно е да се обърнете към лекар и да проведете необходимата диагностика. Безсънието може да бъде симптом на редица заболявания, включително и сънна апнея.

 Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа