6 напитки, с които не трябва да приемаме лекарства

Едни от най-употребяваните всъщност се оказват сред най-вредните

10 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Има напитки, с които не трябва да се приемат лекарства при каквито и да било обстоятелства, заявяват фармаколозите. Компонентите, които влизат в състава им, влияят на процеса на усвояване на медикаментите и в някои случаи подобно влияние може да има опасни последствия. Така че – ето с какво да внимаваме.

1. Алкохол. Да, знаем, че знаете, но все пак няма как да не го споменем. Употребата му повишава отделянето на киселини в стомаха, в резултат на което може да се ускори разтварянето на лекарството. В подобен случай това най-много уврежда черния дроб.

2. Сок от грейпфрут. Тази напитка блокира синтеза на фермента CYP3A4, отговорен за усвояването на лекарствата в храносмилателния тракт. С други думи, сокът прави препаратите безполезни и недействащи. Сокът от грейпфрут неутрализира ефекта от контрацептивите, антихистамините, противогрипните и обезполязващи препарати, лекарствата за намаляване на холестерина, антидепресанти.

3. Кафе. Заради диуретичния си ефект, то извежда бързо от организма антибиотиците и по този начин в пъти намалява тяхната ефективност. Кафе в компанията на болкоуспокояващи е адска смес – при подобно съчетание сериозно се повишава вероятността от токсично действие на медикаментите, особено опасно за черния дроб, бъбреците и сърцето.

4. Чай. Веществото танин в състава на чая има свойството да се свързва с желязото. Поради тази причина чаят е съвършено неподходяща напитка при приема на лекарства, лекуващи желязодефицитна анемия. Освен това
не се съчетава с препарати, назначени за лечение на разстройства на нервната система.

5. Газирани напитки. Изобилието на захари и въглероден диоксид в газираните напитки предизвиква ферментация, при която действието на лекарствата може както силно да се забави, така и да се увеличи в голяма степен.

6. Минерална вода. Това е алкална напитка, което означава, че намалява киселинността на стомашния сок. Което от своя страна води до това лекарствата да се разтварят по-бавно и често неусвоени да напускат стомаха.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа