70 деца с коронавирус след отваряне на френските училища

Седмица след връщането на учениците в класните стаи

20 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Близо една седмица след като френските ученици се върнаха в класните стаи, защото карантината в страната е частично облекчена, се получи сериозен взрив на коронавирус. Сред учениците са регистрирани  70 случай на COVID-19, съобщава Medik Forum.

Някои начални училища във Франция бяха отворени още миналата седмица и над 150 000 се върнаха в училище от понеделник 18 май. Стъпката към разхлабване на мерките се прие с одобрение. Родителите си отдъхнаха с края на дистанционното обучение и се върнаха на работа.

Министърът на образованието на Франция Жан-Мишел Бланкер обаче алармира в интервю за радио RTL, че връщането на децата на училище ще е риск за здравето и има опасност от зараза. Там, където са установени случаи на COVID-19, училищата се затварят веднага.
Френските медии съобщиха за 7 училища в северна Франция, които са били затворени.
Ситуацията обаче е доста неприятна и напрегната. Френското правителство се опитва да убеди обществеността, че се вземат всички нужни мерки, че епидемията стихва и, че противоепидемичните мерки се разхлабват с план и разумно.
Министърът не уточни дали 70-те случаи на заразени с COVID-19 са ученици или преподаватели.
Ако наистина инкубационният период на коронавируса е 14 дни, то може да се предположи, че те са били заразени още преди да влязат в класните стаи, коментират медиите.

В Германия

От последните две седмици училищата в Германия постепенно също отварят врати, при спазване на строги противоепидемични мерки.
Няма съобщения за епидемични взривове.
Само в един район на Берлин – в Шпандау, едно училище е било временно затворено, след като се установило, че учител с коронавирус и бил в контакт с деца от 2 класа на началния випуск и с други учители.

 

Коментари
Последни видеа