Ако спирате цигарите с някой друг, ще имате по-добър резултат

По-добре е да не влизате в този период сами

14 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Изследване на специалисти от Кралския колеж в Лондон показа: опитите да се спре тютюнопушенето заедно с някой друг са по-ефективни от постъпките да се прави самостоятелно, пише medikforum.ru. Данни за това учените представиха на научния конгрес на Европейската общност на кардиолозите EuroPrevent 2019.

"Мнозина пушачи се опитват се отърват от този си навик, но това далеч не се отдава на всички, въпреки съществуващите методики. Отказването от тютюна е по-ефективно в компанията на единомишленици и членове на семейството", казва водещият автор на изследването Магда Лампирду.

Тя отбелязва, че опитите да се спрат цигарите от сам човек всъщност му се отразяват доста тежко. Според думите на учения, това води до факта пушачът да престане да прекарва време в компанията на други пушачи (например, по време на работните почивки) и да се чувства изолиран. Като добавка съществуват и мъчителни симптоми на никотиновата зависимост. Но ако имате под ръка съмишленик за борба с тютюнопушенето, сложният период се преодолява много по-лесно - най-малкото партньорите могат да се отвличат един друг от мислите за цигарите.

Авторите на изследването са анализирали ефективността на опитите от отказването на пушенето на хора, които са правили това както в комбинация с възлюбения си, така и самостоятелно. Участници във въпросния експеримент са били 222 пушачи с висок риск от сърдечно-съдови заболявания или вече преживели сърдечен пристъп. 16 седмици доброволците са получавали никотинозаместителна терапия. На финала станало ясно, че шансовете за спиране на пушенето са били значително по-високи у тези, които правят тази стъпка съвместно с партньор.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.