Безплатни прегледи за ранно откриване на рак на кожата

Националната кампания Евромеланома 2022 ще се проведе на 18 май. Не подценявайте този проблем, независимо от възрастта!

13 май 2022 г.

Снимка: Shutterstock

След 16 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, организира кампанията Евромеланома 2022. Тя ще се проведе на 18 май и прегледите са напълно безплатни за всички записали се предварително.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Резултатите от скорошно проучване относно рака на кожата, проведено в 32 европейски страни, показват, че при скрининга на около 400 000 души за рак на кожата, над 8% имат преканцерозни лезии от типа на актиничните кератози (АК). Ако не бъдат лекувани, тези лезии могат да се развият в спиноцелуларен карцином на кожата. АК могат да се появят навсякъде по тялото, като най-рискови са често излаганите на слънце зони като лице, шия, ушна мида, гръб на ръката и скалп при по-възрастните мъже. Ранното лечение е неоперативно и продотвратява прогресията на АК в карцином. Единичните АК най-често се замразяват с течен азот или могат да бъдат успешно третирани с лекарства под формата на крем.

Снимка: Българско дерматологично дружество

Кампания Евромеланома 2022 преминава под мотото: „Риск от рак на кожата: не са важни годините, а UV – дозата“. Акцентът е върху връзката между кумулативната доза ултравиолетова светлина, която всеки човек е натрупал, и неговия индивидуален риск от развирие на рак на кожата. Например едно младо момиче, което редовно е посещавало солариуми, може да има по-висок индивидуален риск от 60-годишен човек, който е избягвал умишленото излагане на слънце.

Въпреки обнадеждаващата тенденция все повече пациенти да осъществяват профилактични прегледи и извън рамките на кампанията, все още ежедневно дерматолозите се сблъскват с напреднали усложнени форми на рак на кожата, които застрашават живота на пациентите.

Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. През 2022 в кампанията ще бъде отново наблегнато на важността от самостоятелно преглеждане на кожата за новообразувания всеки месец. Кампанията ще включва и безплатни прегледи от специалист дерматолог, като информацията

ще бъде актуализирана своевременно на сайта на Българското дерматологично дружество www.bg-derm.org и www.euromelanoma.org/bulgaria.

Важно е всеки да познава собствения си риск от развитие на рак на кожата џ да се познават основните рискови фактори: работа или хоби на открито, използване на солариуми, излагане на слънце за придобиване на тен, както и допълнителните рискови фактори: мъжки пол, напреднала възраст, светъл тип кожа, слънчево изгаряне по време на детството/юношеството, неизползване на слънцезашита, ваканции в слънчеви дестинации, близък със залокачествен меланом на кожата, вече установен рак на кожата, наличие на белези на слънчева увреда по кожата

Основните послания на кампанията са:

- Избягвайте ненужното излагане на слънце;

- Търсете сянка, когато е възможно, и избягвайте лятното слънце в

средата на деня;

- Носете предпазни дрехи;

- Включително тъмни цветове, дълги ръкави, шапки с широка периферия

и слънчеви очила с UV защита. За децата избирайте дрехи с вградена

защита от слънцето;

- Нанасяйте слънцезащитен крем и се уверете се, че той има висок защитен фактор както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. Помнете, че слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасяне и защитата трае само два-три часа;

- Децата са изложени на най-висок риск от дълготрайни здравословни проблеми, свързани с излагане на слънце без защита. Играта навън е важна, но никога не оставяйте детето си да изгори на слънце.

Коментари
Последни видеа