Covid-19 е достатъчно стабилен, позволява да се разработи ваксина и лекарства

Аргументите на проф. Радостина Александрова от БАН

17 август 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Коронавирусът, причиняващ Covid-19, към момента е достатъчно стабилен, за да позволи създаването на ваксини и лекарства. Това коментира пред БНР вирусологът от Българската акдемия на науките проф. Радостина Александрова.

„За разлика от всички РНК-съдържащи вируси, той е много по-стабилен. Едно много голямо проучване, което приключи наскоро и анализира данните за вирус, изолиран от над 48 хиляди души - това са над 48 хиляди генома, показа, че вирусът е сравнително стабилен. Да, в него има мутации, няма как да няма, но така или иначе той е достатъчно стабилен, за да не създава към момента проблеми нито за създателите на ваксини, нито за създателите на лекарства, нито пък за диагностиката.“

Мутира 2 пъти по-бавно от грипния вирус

За момента ситуацията е спокойна, изменчивостта на вируса е двойно по-бавна от тази на грипния вирус.
"Разработващите ваксини се насочват към по-устойчиви, по-консервативни структури във вируса. Много от тях се стремят да създадат, образно казано, една базова ваксина, в която при необходимост, ако настъпят промени, една част, която е ключова за имунния отговор, може да бъде заменена с друга, която е актуална“, обясни тя.
Има данни, че изменения в човешки гени могат да предопределят по-тежко протичане на клиничната картина. Това би могло да бъде едно от обясненията защо млади и здрави хора могат да се окажат в интензивните отделения, каза още проф. Радостина Александрова.

Тя смята, че данните от последните дни у нас звучат по-оптимистично, но не бива пренебрегваме спазването на мерките, защото вирусът не си е отишъл.

Докато вирусът все още е с нас, ние трябва да се съобразяваме с него

Въпреки че редица ваксини са на последната права на своето разработване, няма как да сме сигурни, че в следващата половин или година ще разполагаме с надеждна ваксина. Затова и в цял свят учените са предпазливи.

"Необходими са поне няколко месеца контролните групи и доброволците, които се ваксинират, да се срещнат с вируса в естествени условия, за да може да се прецени доколко ваксината може да свърши своята работа", поясни тя.
По думите ѝ „да искаме да съкратим този период е все едно да накараме едно пиленце да се излюпи по-рано, отколкото природата е определила.“
Големият въпрос е доколко имунният отговор, предизвикван от разработваните сега ваксини, ще бъде достатъчен, за да може да ни предпази от вируса и дали напълно ще успее да предотврати клиничната проява или просто ще я смекчи.

 

Коментари
Последни видеа