Дали за майката е по-трудно да износи момче или момиче. Учените с отговор

Защо полът на нероденото дете е от значение

21 януари 2023 г.

Снимка: Getty

Лекарите препоръчват да се възползвате от възможностите на съвременната медицина и да разберете предварително дали сте бременна с момче или с момиче. Не от любопитство, а за да се подготвите за възможни усложнения.
Изследване на учени от Кеймбридж публикувано в списание „ Biology of Reproduction“, доказва, че момчетата създават повече проблеми от момичетата.

Майката, която носи мъжки плод в утробата, по-често развива състояния, които застрашават живота на бебето. Експертите обясняват това с факта, че момчетата са склонни да растат по-бързо и се нуждаят от повече кислород и други хранителни вещества, които идват от плацентата. Затова те са по „ взискателните“ деца.

„Не знаем на 100 процента защо това е така. Възможно е по-ниската толерантност на мъжкия плод към стрес или към лошите условия по време на бременност да създават повече рискове, отколкото, ако носи момиче, което има по-малко изисквания", казва ръководителят на изследването д-р Аманда Сферуци-Пери.

В същото време, ако бъдещата майка носи момиче (със среден размер), плацентата работи по-добре, отколкото при момче.

„Затова е много важно да направите ултразвук и да разберете пола на бебето в утробата. Ултразвукът ще помогне да се определи дали има риск от прееклампсия или вътрематочно забавяне на растежа  - усложнения, които са по-чести при бременни, носещи момчета, отколкото момичета", казва д-р Сферуци-Пери.
Според учените, ако знаете пола на бебето предварително, индивидуалният план за наблюдение на бъдещата майка, може да бъде коригиран.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.