Дневният режим предпазва детето от затлъстяване

Прави го и емоционално устойчиво

24 април 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Щателното спазване на дневният режим и редовният сън не позволяват на детето да се сблъска с излишни килограми или затлъстяване, пише news.rambler.ru. До този извод стигнаха учени от Университета в Охайо. Изследователите от САЩ изясниха, че храненето, лягането и ставането от сън по едно и също време, както и гледането на телевизия по-малко от половин час на ден са мощна профилактика срещу детското затлъстяване. Дневният режим позволява и да се предпазят от излишните килограми в зряла възраст.

Учените намериха връзка между всекидневните дейности, емоциите и теглото, като наблюдавали режима на почти 11 000 деца, родени между 2000 и 2002 г. Изследването доказва, че следването на режим от децата в предучилищна възраст определено е свързано с по-здравословното им развитие. 

Учените обърнали голямо внимание на три аспекта от живота на изследваните деца: редовният сън и хранене и ограниченото гледане на телевизия. Оказало се, че всички тези три компонента на режима са свързани с по-устойчивото саморегулиране на емоциите, което води до това колко бързо детето ще стане емоционално устойчиво. Децата с по-малка емоционална устойчивост значително по-често страдали от излишни килограми и затлъстяване по-късно в живота.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа