Доц. Кунчев: Притеснява ме броят на приетите в болница. За тях това е въпрос на живот и смърт

Нека епидемията не се политизира, а специалистите да бъдат оставени да работят

12 юли 2020 г.

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт", каза доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Той поясни, че целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи. Според него в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла":

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", каза той пред БНР.

Доц. Кунчев коментира и основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България:

"Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема".

Според него намесата на политиката в епидемичната опасност няма да доведе до добри резултати: "Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого".

Той се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемията у нас:

"Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви доц. Кунчев.

 

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.