Хълцането играе ключова роля в развитието на мозъка при новороденото

Учи го да контролира дишането си

21 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Хълцането не е просто мъчителен конвулс, който тероризира бебето, нито е обикновено движение на диафрагмата, а е съществен етап от неговото развитие и помага на мозъка да поеме бъдещите си функции, сочи ново изследване, публикувано в списание “Clinical Neurophysiology”.

Учени от Лондонския университетски колеж проследяват 13 новородени. Някои от тях родени преди термина, други доносени, родени между 30 и 42 гестационна седмица.
Мозъчната дейност на бебета била проследявана с електроенцефалограма. Заедно с това учените наблюдавали и записвали и движението на гръдния кош по време на хълцането.
Така те установяват, че контракциите на мускулите на диафрагмата по време на хълцане, провокират отговор - вълна от електрически сигнали в централния кортекс на мозъка. Именно благодарение на тази активност новородените се учат да контролират дихателните си мускули.
Това е и една от причините преждевременно родените бебета да хълцат много по-често – по около 15 минути на ден.

„Хълцането помага на мозъка на новороденото да се научи да контролира дихателните мускули. Когато диафрагмата се движи на горе и надолу, дишането може да бъде съзнателно контролирано“, обяснява ръководителят на екипа д-р Лоренцо Фабризи от Лондонския университетски колеж.

Непосредствено след раждането сензорните мрежи, които са отговорни за обработването на телесните усещания, не са развити напълно. Ето защо развитието и усъвършенстването им е от изключително значение за новородените.

Източник:  MedicalXpress, превод Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа