Ходенето пеша пази от простуда

Какви са другите ползи за здравето

08 януари 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Хора, които ходят пеша, два пъти по-рядко боледуват от простуди. Дори за този, който е настинал, разходката може да се отрази по-благоприятно и здравословно, отколкото да лежи в постелята.
Стоенето вкъщи и лежането в кревата се налагат само, ако състоянието е тежко, твърдят лекари.

Ходенето и разходките на чист въздух могат да ни отърват от простудата, установи проучване на Американската асоциация по спортна медицина. Специалистите съветват да излизаме редовно навън, дори когото носът е запушен.
Хората, които поне пет дни в седмицата всеки ден ходят по 45 минути пеша, намаляват риска от простудни заболявания с 20-25%. Ходенето увеличава съпротивителните сили на организма и устойчивостта на простуда и дори намалява риска да пипете грип.

То може да спаси от усложнения, дори след като вече са се простудили. Ако симптомите са леки, разходката на чист въздух, без особени натоварвания, може да окаже само полза. В това състояние обаче, не е разумно да се прави джогинг, съветват специалистите.

Малко хора знаят, че 22 минути ходене сред природата сервират кислороден коктейл на целия организъм.
От него има полза мозъкът, който работи на по-бързи обороти, белият дроб, който се проветрява, сърцето, което ускорява ритъма и интензивно изтласква кръв до всички органи и клетки. Кръвта също е обогатена с кислород и ги тонизира за активна работа.
22 минути бърз ход изгарят минимум 200 калории. Толкова, колкото и 7 минути интензивен секс.

Ходенето се доближава по ефективност с бягането, според Американската асоциация по сърдечни болести. Двете активности водят до сходно намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето.
Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив, както на интензивни физически натоварвания, така и на ежедневните задачи.
Предишни проучвания доказаха, че 20-минутната всекидневна разходка ефективно намалява риска от сърдечна недостатъчност. Тя е от полза дори за тези, които никога не са спортували и не са ходили пеш. 
Нормата за здравословен живот е 8-10 000 крачки на ден. Тя се равнява на 7,5 км средно. И дори само 30 минути на ден пеша намаляват болките в кръста, укрепват мускулите и ставите, намаляват риска от счупвания.
Така че, никога не е късно да започнем с разходките.

Източник: medikforum.ru, адаптация Мона Василава

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.