Кафето може да забави стареенето на мозъка

В умерени граници се оказва, че е добър съветник на паметта

14 декември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Изследване показа, че благодарение на съдържащите се в кафето вещества, ще можем да забавим стареенето на мозъка. За находката на специалистите пише MedicalXpress.
Авторите на нов проект, изучаващ свойствата на кофеиновата напитка, съобщават, че в зърната на кафето се съдържа вещество от рода на мастните киселини, производно на невромедиатора серотонин. Тестването на този кафеен компонент върху мишки демонстрира: въпросната субстанция може да забави процеса на натрупване на белтъчните молекули в главния мозък, да забави неговото разрушение, стареене и развитието на неврогенеративни заболявания. 

И тук вече идва темата дали това се отнася само за кафето или и за кофеина в него, но учените са категорични - без кофеин няма смисъл: "Въпросното вещество има невропредпазващ ефект само в тандем с кофеина. Заедно могат както да забавят, така и да прогресират болести като Паркинсон и деменция", казват изследователите.

Според тях в типовете кафе се съдържат различни количества вещества, които предпазват стареенето на мозъка. Затова е и трудно да се уточни точното количество кафе, необходимо за обезпечаването на ефекта, който предпазва нервната система. 

 Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа