Как миенето на ръцете презарежда мозъка

Помага на концентрацията, новите цели стават приоритет

22 юни 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Миенето на ръцете „чисти“ мозъка от стари идеи и отваря място на нови. Този прост хигиенен жест помага да отворим очите си за нови цели и те веднага се превръщат в приоритет за нас, установи екип учени от университета на Торонто, съобщава The Daily Mail. 

Учените изпробвали начини за концентрация на вниманието, затова включили доброволци в игрови ситуации и поставяли кратки въпроси. След края на заниманията едни от участниците измивали ръцете си с мокри кърпи, а други – не. Изследователите забелязали, че тези, които използват мокри кърпички, по-рядко се връщат към предишни цели и по-бързо превключват към новите задачи и цели. 
Засега няма отговор колко дълго ще се запази този ефект, но изследванията в тази посока ще продължат. 

Предишно проучване на Университета в Мичиган доказа, че миенето на ръцете ни освобождава от необходимостта да обясняваме на околните защо сме направили един или друг житейски избор. Така че, ако сте изправени пред вземане на сложно решение, просто си измийте ръцете.

Много проучвания са правени върху ефекта от миенето на ръцете. Преди време американският професор Спайк Лий анкетира много хора и установи че миенето на ръцете има символично и психологически значение. То позволява да се отървем от лошите чувства, от съмненията и от отрицателните емоции. Заедно с лошите мисли и чувства, то пази и от инфекции.
Ето съветите, които дава френският лекар д-р Фредерик Салдман, автор на бестселъра „Най-доброто лекарство сте вие“ .

- Обичайното измиване на ръцете, преди да седнем на масата и след излизане от тоалетната намалява с 40% инфекциите.

- Препоръчвам чаршафите да бъдат изпирани поне веднъж седмично.

- Не забравяйте да сменяте четката за зъби, особено след грип и ангина, за да не се влачите безкрайно дълго с разни инфекции.

Ето и няколко съвета от д-р Салдман за поддържането на хигиена в кухнята:


- Чиниите, които не отиват веднага в миялната машина, трябва да се изплакнат със слаб разтвор на белина, за да не развиват всевъзможни микроорганизми.

 - Не забравяйте да почиствате с гъба и белина гумените части на миялната машина, които често се зацапват с плесени.

- Почиствайте редовно предметите от всекидневието като дистанционното на телевизора, ключовете на лампите, мобилния телефон, очилата... Знаем, че 92% от мобилните телефони са покрити с микроби, а сред тях 16% са фекални бактерии. Значи си струва да ги чистим и да избягваме да услужваме с тях, за да не си разменяме микроби,а и за да не плащаме високи сметки.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа