Кога точно е най-добре да си мием зъбите

Британски стоматолози отговарят

06 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Всички знаем, че трябва да мием зъбите не по-малко от два пъти дневно – един път сутрин и един – вечер. Вечерното миене не предизвиква никакви въпроси, но кога по-точно да мием зъбите сутрин – преди или след закуска?

Добре известно е, че през нощта в устата се скупчват голямо количество бактерии, тъй като човек диша през носа, а устните са стиснати. Въпросните бактерии предизвикват и характерния сутрешен дъх, затова човек има естествен порив да си измие зъбите веднага след ставане. Но по време на закуска в устата попадат много частички храна и изглежда съвсем логично зъбите да се измият отново. Така че кога по-точно да ги мием?

Действително, традиционно ние препоръчваме да се мият зъбите два пъти дневно, - казват представители на Британската стоматологична асоциация.

"Ако вторият път е непосредствено преди лягане, то първият може да е в което и да е време от деня. Съвсем не е задължително да си миете зъбите рано сутрин, но ако предпочитате тогава, то няма никакво значение дали го правите преди или след закуска. Но ако сте решили да миете зъбите след закуска, е добре да изчакате няколко часа. Работата е в това, че голяма част от храните, сред които плодовете и зеленчуците, отделят киселини, които негативно действат на емайла. А веднага след закуска с четката за зъби вие ще ги разнесете и втриете по цялата повърхност на зъбите.

Стоматолозите напомнят, че пастата за зъби трябва да съдържа флуор, а процесът по миене да е не по-малко от две минути. Много е важно правилно да почистите зоната между зъба и венеца, като държите четката под ъгъл от 45 градуса и измивате с кръгови движения.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа