Колко често да сменяте четката си за зъби

Както и при какви обстоятелства

19 ноември 2018 г.

Илюстрация: Shutterstock

Проведено във Великобритания проучване показва, че четката за зъби трябва да се подменя веднъж на три месеца. Учените твърдят, че ако я ползваме след този срок, то има голяма вероятност тя да събере много опасни бактерии, сред които и стафилококи.
Проверки на четките за зъби в домовете на британците свидетелстват, че понякога върху повърхността на измивното средство попадат дори такива организми, които по принцип се съдържат във фекалиите.

Специалисти отбелязват, че значителна част от проблемите със зъбите възникват заради неправилно хранене, както и поради грешно използване и не подменяне на четката за зъби.
Ако четката не се смени дълго време, освен че събира бактерии, става и износване на влакната й, които губят свойствата си и не могат да проникнат в проблемните места. Поради тази причина се създават идеални условия за формирането на кариеси, гингвинит, пародонтит и други болести“, предупреждават научните специалисти.

Те добавят и, че ако изтървем четката на земята, обезателно трябва да я сменим, дори и да е съвсем нова. По думите на медиците, не е важно колко е чист пода или колко щателно ще измием четката след това – просто не трябва с нея да мием зъбите си. Когато косъмчетата на четката влязат в съприкосновение с повърхността, за тях могат да се залепят милиони опасни микроорганизми.
Освен това четката за зъби обезателно трябва да се подменя след грип и други инфекциозни заболявания, отново без значение колко нова е тя.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа