Колко трябва да вървим на ден, за да отслабнем

Ходенето пеш е един от най-приятните начини за сваляне на килограми

15 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ходенето пеш е един от най-приятните видове физическо натоварване, пише medikforum.ru. А е още по-приятно, ако така може да сваляте и килограми.

Добре известно е, че за да отслабнете само правилното хранене далеч не е достатъчно. Дори и най-здравословната диета трябва обезателно да бъде съчетана с физическо натоварване. На много хора им се струва, че това непременно се изразява в тичане с километри или редовно ходене на фитнес. Някои се плашат от тази идея, но това се оказва съвсем напразно. Разходките пеша, достъпни за всички, също могат да се смятат за разновидност на физическите тренировки. Факт е, че това е най-леката и приятна форма на тренировки, позволяваща да се намалят излишните килограми. 

За отслабване е нужно да приемаме по-малко калории, отколкото изгаряме. Разликата от 500 до 1000 калории на ден води до загуба на телесна маса средно по около 1 килограм седмично. Гладуването не е вариант, защото стресира организма, поради него намалява емоционалния тонус и води до липса на енергия. Ето защо е далеч по-полезно да се горят калории с помощта на физическо натоварване. За разстояние от 1,6 км може да изгубите 100 калории. Това е средностатистическата цифра, която оценява ефекта от ходенето пеш с обичайни темпове. Ако искате да забързате ритъма, то ще се увеличи и количеството на калориите, които горите.  

Например, разходка пеш с бърз темп позволява за всеки 30 минути да изгаряте от 100 до 300 калории, което означава от 200 до 600 калории за час. За да видите реални резултати, които се отразяват върху тялото ви, трябва да ходите пеш между 30 и 90 минути на ден. При това при разходките интензивността на сърцебиенето трябва да достига 70% от максимума, различен за всеки човек, за да може в организма да стартира горене на мазнините.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа