Компютърна програма разшифрова бебешкия плач

Сочи една от 5 възможни причини

11 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Програма, която превежда на „разбираем човешки“ език бебешкия плач и викове на новородените разработиха американски учени. Първите изпитания са минали успешно.
Програмата е основана на изкуствения интелект и може да разчете плача на бебето и да определи от какво то има нужда в конкретния момент и защо протестира, съобщава mother.ly. 
Автори на изобретението са учени от Колежа в Ню Джърси.
Преди да създадат програма те наблюдавали деца на възраст от 3 дни до 6 месеца. Програмата прави акустичен компютърен анализ на плача. Тя разпознава 5 основни вида плач, които новороденото издава през първите дни след раждането си.
Тези звуци са определени като „глад“, необходимост от „ смяна на памперса“, желание „да привлече внимание“ и общ „дискомфорт“.
Леките вибрации в плача обикновено са неуловими от човешкото ухо, но дават много информация за състоянието на бебето, включително и за неговото здраве. 
Всяка от тези 5 категории звуци се различава с характерна честота и времеви интервал.
По време на изпитанията в бебешкия плач били засечени 151 „вика за внимание“ , 137 зова „за сменяне на памперс“ , 422 за „глад“, 79 – за „сън“, 182 за „дискомфорт“.

Според учените, получената „дешифровка“ на плача за нуждите на новороденото е достоверна, но те искат да продължат проучванията си, преди да я въведат за използване в медицинските заведения.

„Бебетата издават много звуци и много малки различия в тях дават информация за нуждите им. Именно тези различия програмата успява да разчете“ , обясняват учените.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа