Кърменето пази детето от диабет

Шведски учени разгадаха механизма

04 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Кърменето предпазва децата от диабет тип 1 (T1DM) в бъдеще. Докато даването на краве мляко увеличава риска, установи екип шведски учени. Предишни проучвания потвърдиха, че ако майката кърми бебето си повече от 6 месеца това намалява на половина риска от диабет тип 2 за детето.

При диабет тип 1 имунната система атакува и унищожава клетките, произвеждащи инсулин в панкреаса. Това пречи на организма да синтезира достатъчно хормони, за да регулира правилно нивата на кръвната захар.
Учените са анализирали над 50 проучвания и са оценили 27 хранителни компонента и тяхното влияние върху риска от развитие на диабет тип 1. 
Бебетата, които са били кърмени дълго и са били само на кърма, не страдат от диабет тип 1. Тези, които са били кърмени поне 6-12 месеца, са с 61% по-малко склонни да развият диабет тип 1, в сравнение от тези, които са хранени естествено по-кратко време. 
Тези, които са били само кърма през първите 2-3 месеца, са с 31% по-малко склонни да развият болестта, отколкото тези, на които са давали адаптирано мляко. 
Учените твърдят, че по-голямата консумация на краве мляко и млечни продукти като масло, сирене, кисело мляко и сладолед преди детето да навърши 15 години, е свързана с по-висок риск от диабет тип 1.

 

Коментари
Последни видеа