Кучето помага при следродилна депресия

Учени откриха връзка между домашния любимец, за който майката се грижи, и психичното ѝ състояние

04 август 2022 г.

Снимка: Getty

Собствениците на кучета са оптимистично настроени кам живота. Жените, които отглеждат котки, са по-склонни да страдат от депресия, отколкото тези, които обичат кучета. Любителите на кучета по принцип страдат по-малко от стрес и психически разстройства. До тези изводи стигат учени от университета в Тояма. Те проследяват психичното състояние на бременни и млади майки, които се грижат за различни домашни любимци – котки и кучета, и изследват склонността им към слдродилна депресия.

„Открихме, че видът домашен любимец може да повлияе на психичното здраве на майката както в по време на бременността така и след раждането“, казва водещият автор на изследването Кент Мацумура, цитиран от Daily Mail.

Екипът на Мацумура разработва въпросник, за да разбере как домашните любимци влияят на психичното здраве на бременните. Проучването е направено сред 80 814 майки. Изследователите изследвали различни демографски групи по социално-икономически статус и събрали история на всяка жена. Всяка от тях попълвала въпросника шест пъти: през първия, втория и третия триместър на бременността, както месец, шест месеца и година след раждането.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Social Science & Medicine. Така учените установяват, че жените, които се грижат за кучета, имат по-малко симптоми на депресия и тревожност след раждането.
Собствениците на котки, от друга страна, са по-склонни да изпитат депресия шест месеца след раждането.
Любопитно е, че през втория и третия триместър на бременността нивото на тревожност и в двете групи е приблизително същото като при бъдещите майки без домашни любимци.
Тези, които се грижат за котки както и тези, които имат куче, са еднакво привързани към домашните си любимци, но любителите на писаните са по-склонни да страдат от ниско самочувствие.

Известно е, че хората, които се грижат за котки са изложени на по-голям риск от токсоплазмоза. Ако заразяването се случи по време на бременност, е особено опасно за нероденото бебе. Заразата може да доведе до спонтане аборт и аномалии на плода. Най-честите източници на инфекция са недостатъчно термично обработено месо и котешките изпражнения.

 

 

Коментари
Последни видеа