Откриха ген на депресията

Той е виновен децата да изпитват мъка

29 юни 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Опитни детски психолози и милиони родители са забелязали, че някои деца страдат от особено силен стрес, пише news.rambler.ru. И съвсем наскоро учените откриха ген на депресията, който може да се активира още в ранните етапи от живота на детето.

Според изследователите от университета в Тексас, въпросният ген влияе на различни нарушения на нервната система, които дълго време бяха свързвани с биполярно разтройство. Изучаването на деца с такъв геном е позволило на учените да стигнат до извода, че много хлапета имат наследствена предразположеност към депресии и именно заради това в стресови ситуации у тях се наблюдават по-тежки психологични и емоционални реакции. 

Учените подчертават, че са знаели за повишения риск от развитието на биполярно растройство у деца, чиито родители също са се сблъсквали с него. Но биологичният механизъм на тази връзка до скоро не бе известен.

Като анализирали образци от кръвта на деца от контролна група и сравнявайки ги с образци на деца, които имали родители с биполярно разтройство, учените успели да идентифицират няколко гена или маркера, които обяснявали повишения риск. Тези разлики правили децата с наследствена обремененост по-уязвими в стресови ситуаци и предразположени към депресии. По-доброто разбиране на този механизъм може да помогне на учените да разработят ефективни лекарства в бъдеще.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа